Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.
Blog Post

Gouden parels uit 2018 en goede voornemens voor 2019.

Gouden parels uit 2018 en goede voornemens voor 2019.

Ik ben een parelverzamelaar. Ik verzamel positieve indrukken, ervaringen, fantstische herinneringen, leerstukken: kleine pareltjes. December is bij uitstek de tijd van het jaar om de parels te vinden. Even stilstaan en terug kijken naar wat er gebeurt is en wat ik meegenomen heb.

In 2018 heb ik veel mooie parels verzameld. Het jaar waarin ik mijn allerlangste en allergrootste droom werkelijkheid maakte, namelijk het wonen in de bergen van Frankrijk. Er komt best wat kijken bij het wisselen van land: het leren van een nieuwe taal, een nieuwe cultuur, nieuwe vrienden maken, nieuwe regels ontdekken, maar vooral ook nieuwe paadjes en uitzichten ontdekken. Ik geniet nog elke dag van deze stap.

Franse Alpen

Mijn goede voornemens voor 2018 waren om minstens 2 lange weekenden te organiseren waarin ik mensen uitnodig om hier in de bergen 'iets' te komen doen. Dat 'iets' was toen nog uiterst vaag. Het kon vanalles zijn. Na een aantal brainstorms kreeg ik heel veel zin om weer terug te gaan naar mijn 'roots': de humanistiek. Om mensen te begeleiden bij hun keuzes en levensvragen. Om hen te inspireren om te geloven in hun talenten en kwaliteiten om vervolgens stappen te zetten om een leven te leiden dat in lijn is met wie zij écht zijn. Om op die manier een gelukkiger leven te kunnen leiden.

Toen ik dit eenmaal bedacht had, kon ik een tijdlang bijna niet meer slapen, zo blij werd ik er van. En toen één van mijn beste vriendinnen me op een gegeven moment een artikel suurde waarin het ging over 'ontploeteren', kon ik simpelweg niet meer terug: ik ging 'ontploeter' retraites geven! Om mensen de kans te geven om te genieten van de fantastische bergen, om hen de kans te geven om even los te komen van hun dagelijkse drukke leven, om even een stap terug te doen om weer duidelijk te krijgen wie ze zijn, waarvoor ze staan en waar ze zich op willen richten.

Het ontwikkelen van de website was voor mij de uitgelezen manier om het idee verder uit te werken. Het concept nam steeds meer vorm aan. En uiteindelijk stonden daar in juli drie enthousiastelingen die bereid waren om het programma met mij uit te testen in Hotel Esprit Montagne. Ik wist dat het mooi zou worden, maar zó mooi... Dat had ik nooit durven dromen.

Buiten werken

Op een gegeven moment stond ik bij de beek (we deden natuurlijk alle workshops buiten in de zon) en toen dacht ik: 'dit is écht de allermooiste baan van de wereld'. Het was in deze week gelukt om voor alledrie de deelnemers hun doelen te bereiken, en veel meer dan dat. Wát zit hier een potentie in! De volgende retraite hield ik in de Vercors, mijn achtertuin. En weer ontstond er een vreselijk bijzondere week. Ik ontwikkelde Spark & Pepper verder en geef nu ook online coaching en maatwerk coachingsdagen. Dus voor wat betreft mijn goede voornemens: die zijn dubbel en dik werkelijkheid geworden.

Retraite Vercors

2018 was ook een jaar waarin ik deelnam aan wereld kampioenschap ultra trail en eindigde als tweede Nederlandse dame, na de wereldkampioene Ragna Debats. Het was een jaar waarin ik me voorbereidde op een zomer vol wedstrijden met klapper op de vuurpijl het wereld kampioenschap adventure racen, iets waar wij als team al jaren naartoe gewerkt hadden. Door de verhuizing naar Frankrijk had ik geen beter decor om te kunnen trainen voor technische trailwedstrijden.

Maar helaas, 2018 was ook een jaar waarin dingen niet allemaal liepen zoals ik wilde, want door een breuk in mijn bovenbeen moest ik na het WK trail alle wedstrijden afzeggen, inclusief dat WK adventure racen. Ik werd letterlijk stilgezet, wat best lastig is voor een duursporter als ik. Ik ben daardoor mijzelf tegen gekomen en heb veel geleerd over mijn eigen (sport-)motivatie en drijfveren. Toch leverde me dit gouden parels op, ik durf nu zelfs te zeggen dat ik dankbaar ben voor mijn beenbreuk. Ik heb echt de mogelijkheid gehad om nog dichter bij mezelf en mijn drijfveren te komen, wat me mentaal nog veel sterker maakt dan een jaar geleden. Ik kan anderen als geen ander begrijpen en helpen als het even niet mee zit. En bovendien was het me zonder een gebroken been nooit gelukt om zoveel tijd en energie in het ontwikkelen van Spark & Pepper te stoppen en ik heb nog nooit zo veel tijd met mijn familie besteed. Een super parel dus zo'n been!

vuurtje retraite

Gelukkig gaat het met mijn been heel langzaam een beetje beter. Ik ben van mijn krukken af en kan weer normaal wandelen. Ik heb zin om mijn mooie achtertuin nog verder te gaan ontdekken, ook al zal het nog een tijdje duren voor ik weer hardloop. Ik heb zin in 2019. Mijn goede voornemens? Om weer vrij en zonder blessures te kunnen sporten en om Spark & Pepper verder uit te breiden om meer mensen te kunnen inspireren om hun eigen weg te gaan, zowel in de coaching als de retraites.

Vercors

Hoe was jouw jaar? Wat waren jouw hoogtepunten, je take-aways, welke parels heb jij gevonden? Waar ben jij trots op of dankbaar voor? Wat heb jij als heftig ervaren dit jaar? Wat heb jij geleerd, bijgedragen, voor wie heb je gezorgd en wat heeft dat gebracht? En ook: waar wil jij aan bijdragen in 2019? Ik wens je alvast alle geluk en veel mooie parels onderweg!

Meer gratis ontploeter tips?

Tijd nemen om uit te vinden wat jij écht belangrijk vindt en een plan maken hoe je daar komt?

Nog meer inspiratie?

Related Posts